در واقع همان تابلو تبلیغاتی بزرگ نورپردازی شده ای است که در کنار خیابان های اصلی، اتوبانها و جاده ها از فاصله دور دیده میشوند. به عبارتی بیلبورد صفحه ای است که بر روی دیوار نصب می شود، آگاهی می دهد و مطلبی را می رساند. دلیل اصلی جلب توجه عابران و رانندگان بزرگی بیش از حد بیلبورد نیست، بلکه پیام و طرحی است که در آن وجود دارد که در صورت استفاده به جا از بیلبورد می تواند مجذوب کننده و تاثیر گذار باشد. به همین دلیل سرعت انتقال پیام و کیفیت انتقال پیام از نکات مهم استفاده از بیلبورد است.
بیلبورد چیست ؟
بیلبورد یک رسانه و ابزار برای اطلاع رسانی است. طبق تعریفی که در دیکشنریها آمده، بیلبورد یک صفحه ایست که بر روی دیوار نصب می شود، ماموریتی برای اطلاع رسانی دارد ، آگاهی میدهد و مطلبی را میرساند. در اواخر قرن نوزدهم و اوایل قرن بیستم نیازهای اجتماعی و فرهنگی ایجاب میکرد که یک چنین ابزاری بوجود بیاید. در نتیجه میتوانیم بگوییم بیلبورد ، بدنبال رفع نیازهای جامعه به مدد کار تبادل اطلاعات در سطح جامعه آمد.
تاریخچه بوجود آمدن بیلبورد
اگر تاریخ را نگاه کنیم ، میبینیم که درفاصله جنگ اول و دوم جهانی ، نقش بیلبورد در تبلیغات جنگ خیلی شاخص و قابل تامل است. در آلمان، در تبلیغات سیاسی که منجر به روی کار آمدن نازیها شد، نقش بیلبورد انکار کردنی نیست. زمان جنگ هم غیر از رسانههای دیگر مثل رادیو ، بیلبورد در تهیج و تشویق مردم نقش مهمی داشت و اطلاع رسانی خیلی موثری در مسائل مربوط به جنگ داشت. در کتابهای تاریخ بیلبورد هم میبینید که این رسانه در زمان جنگ چه ابزار قدرتمندی بوده است. بعد از جنگ هم نقش بیلبورد در بخشهای سازندگی و اقتصادی و . . . دیده میشود و میبینیم که در تبلیغات تجاری و فرهنگی جایگاه مشخصی پیدا میکند. بیلبورد خبر میدهد ، آگاه میکند ، کالا را میفروشد ، مردم را به شرکت در مسائل اجتماعی ترغیب میکند. بیلبوردها آثار میرایی هستند اما پاره ای از آنها در عین گذرا بودن نیز ماندنی اند.
بیلبورد نخستین هنر پاپ و نخستین فرم هنری بود که به چیزهای زندگی عادی به شیوه خاص خودش یعنی بی پروایی محض و پیش پا افتادگی محض پرداخت . بیلبورد هنری برونگر است .
به طور کلی بیلبورد دارای ۳ بخش مهم است :
۱. عکس
۲. شعار
٣. نام،لوگو و اطلاعات تماس
بیلبوردها عموما بصورت افقی بوده و در میادین، بزرگراه ها، پایانه ها و به طور کلی در محیط های خارجی دیده می شوند. در گذشته طرح اولیه توسط اجرا کنندگان روی پارچه اجرا شده و بر روی سطح بیلبورد چسبانده می شد. اما امروزه اجرای طرح بیلبورد به طور کلی دگرگون شده است. باید دانست تبلیغ روی بیلبورد در ادامه ی تبلیغات پیشین یک محصول بسیار سودمند است. در مورد محصولاتی که برای نخستین بار معرفی می شوند، بیلبورد به تنهایی نمی تواند ابزار کار آمدی باشد. به عبارتی باید برای مخاطب دیدن تبلیغ روی بیلبورد یاد آور تبلیغات قبلی مربوط به موضوع در تلویزیون و نشریات و … باشد.
لازم است پیش از شروع به طراحی بیلبورد اطلاعات طراح در مورد موضوع یا محصول تکمیل شده و مشتریان با مخاطبین، هدف و پیام موردنظر کاملا شناخته و تعریف شده باشند.
گاهی انتخاب محل نصب بیلبورد بر عهده طراح خواهد بود. ولی در بسیاری از موارد نیز محل بیلبورد تعیین شده و به طراح معرفی می شود. اما در هر صورت طراح باید محل دقیق قرار گیری بیلبورد را بداند. اگر بیلبورد برای سرنشینان وسایل نقلیه در حال حرکت در نظر گرفته شده باشد، باید پیام نوشتاری و عناصر تصویری را طوری طراحی نمود که علاوه بر جلب نظر سريع مخاطب در انتقال پیام تصویر و نوشتار، در تردد این وسایل ایجاد مشکل نشود.
در مجموع در طراحی بیلبورد توجه به نکات زیر حایز اهمیت است :
۱. ساده و قابل فهم باشد : بیلبوردهای ساده و خلوت معمولا موفقیت بیشتری کسب می کنند. همه چیز باید ساده و گویا باشد. رانندگان فقط در زمانی بین ۵ تا ۱۰ ثانیه از کنار بیلبورد عبور می کنند، بنابراین پیام باید سریع به آنها منتقل شود. پس لازم نیست با توضیحات و عکس های زیاد بیلبورد شلوغ شود. جمله ای که روی بیلبورد می آید باید حداکثر ۷ واژه یا کمتر باشد. فاصله دید مخاطبین اصلی در نظر گرفته شود. چرا که زاویه دید مخاطبین نیز در میزان اثرگذاری بیلبورد مهم است.
۲. روی یک هدف خاص متمرکز شده باشد : در طراحی بیلبورد نمی توان هم یک شعار طولانی نوشت، هم اطلاعات زیادی در مورد راه های تماس زیاد ارایه کرد و هم چند تا عکس را در کادر قرار داد. باید عمده تمرکز روی یکی از آنها باشد: لوگو، آدرس وب سایت، شماره تلفن با شعار تبلیغاتی.
۳. از رنگ های متضاد استفاده شود : رنگ های پررنگ با کنتراست بالا توجه بیشتری را به خود جلب می کند. رنگ های ملایم و کم رنگ برای تبلیغات درون مجلات مناسب هستند، اما در فضای باز بیرون این رنگ های تند و پررنگ هستند که جلب توجه می کنند. رنگ زمینه بیلبورد باید ساده باشد و با عکس ها و نوشته ها تداخل نداشته باشد. در بعضی موارد می توان از رنگ سازمانی خود شرکت یا محصول در طراحی بیلبورد استفاده کرد. در طرح کلی بیلبورد وجود فضای خالی زیاد جالب نیست، فضاهای خالی باید با بزرگ کردن نوشته و عکس پرشوند. .
۴. فونت و قلم به کار رفته باید خوانا باشد : برای نوشته های روی بیلبورد باید یک قلم ضخیم و پررنگ با فونتی خوانا انتخاب شود. قلمهای نازک با فونت های درهم از فاصله دور قابل خواندن نیستند. فونت هایی که برای نوشته انتخاب می شوند باید صاف و بدون پیچ و خم باشند و رنگ نوشته ها باید با پس زمینه بیلبورد کنتراست زیادی داشته باشد. بهترین رنگ ها برای نوشته فونت سیاه روی پس زمینه زرد و سفید است. تا حد امکان باید از انتخاب رنگ قهوه ای و خاکی اجتناب شود.
۵. نوشته ها باید بزرگ باشند : سایز نوشته ها را باید بزرگ انتخاب کرد که از فاصله دور قابل خواندن باشند، به طوری که وقتی راننده به بیلبورد می رسد و از آن عبور می کند درباره پیام تبلیغ فکر کرده و آن را آنالیز نماید. بهتر است اندازه نام محصول ۱ / ۵ برابر بقیه کلمات باشد. فاصله بین واژه ها مناسب باشد. در نوشته های انگلیسی نباید تمام واژه ها را با حروف بزرگ نوشت.
۶. عکس ها الزاما با کیفیت بسیار خوب انتخاب شده باشند : استفاده از تصویر در بیلبورد بسیار رایج است. وجود یک عکس مفیدتر و اثرگذارتر از چند عکس خواهد بود. به عنوان مثال قرار دادن عکس یک بطری چشمگیرتر از گذاشتن ۶ بطری است. یک شیء کوچک را می توان انتخاب کرد و ابعاد آن را بزرگ نمود، اما هرگز نباید یک اثر بزرگی مثل برج و ساختمان را در بیلبورد کوچک کرد.
۷. هر دو گروه مخاطبين عام و خاص در نظر گرفته شوند : پیام بیلبورد باید همگانی باشد و همه را در بر گیرد. نباید فقط به مخاطب خاص فکر کرد. هر یک از مخاطبان بیلبورد تفکر، سلیقه، احساسات و نیازهای خاص خودشان را دارند. قصد از طراحی بیلبورد برقراری ارتباط با همه مخاطبان است. در واقع پیام روی بیلبورد باید برای همگان تداعی کننده باشد.
۸. بیلبورد پیش از نصب تست شود : لازم است پیش از ارایه نهایی طرح و یا اجرای آن چندین بار غلط های املایی و گرامری بررسی شده و برداشت های متفاوتی که ممکن است از کلمات بیلبورد شود را در نظر گرفت. می توان آن را برای مدت ۵ تا ۱۰ ثانیه به چندین نفر افراد رهگذر نشان داد و واکنش آنها را در مورد دریافت پیام و کافی بودن اطلاعات ارایه شده سنجيد.
۹. از المان های جذاب استفاده شده باشد : می بایست عکس و شعار تبلیغاتی به کار رفته حس تفکر را در مخاطب برانگیزد. همین طور عکس بیلبورد به اندازهای جذاب باشد تا رانندگانی که از کنار بیلبورد رد می شوند چند ثانیه ای جذب تبلیغ شوند. لازم است میان لوگو و عکس به کار رفته در بیلبورد تعادل برقرار باشد. معمولا لوگو کوچک تر از عکس است.
۱۰. طراحی آن خلاقانه بوده و از ابتکار و ایده های نو استفاده شده باشد : ایده و طرح باید غیر تکراری و نو باشد. در بسیاری مواقع ایده های جدید به یادماندنی ترند.
بیلبورد اغلب در چه مکان هایی نصب می شود ؟
بیلبورد اغلب در اتوبانها – جامع ها – میادین – فرودگاه ها – راه آهن و ایستگاه های موقتی عابرین پیاده و وسایل نقلیه – ترمینال ها – چراغهای راهنمایی – ایستگاه های اتوبوس نصب می شود.
سایز بیلبورد
اندازه بیلبورد که معمولا در اندازه های استاندارد و با توجه به حالت های مختلف در اندازه های متغیر نصب میشود .
مراحل نصب و ساخت یک بیلبورد
برای نصب یک بیلبورد در مراحل اولیه ابتدا باید مکان یابی بود و تمام نقاط شهر را به لحاظ تبلیغاتی و موقعیت مناسب محیطی و تبلیغاتی مورد بررسی قرار داد . و بعد از تحقیقات محل مورد نظر را انتخاب نمود . سپس در وحله بعد باید از سازمان زیباسازی مکان مورد نظر را اجاره کرد و محل مورد نظر را از این سازمان برای مدت زمان معلومیاجاره کرده و سپس سازه بیلبورد را در آن قسمت بنا نهاده که اغلب سازمان زیباسزی از اجاره را به صورت سالیانه دریافت نموده.
که اغلب شهرداری مربوط به امور تبلیغات تحت نظر قرار میگیرد . که میتوان با بازاریابی مناسب سازه را با بیلبوردهای مختلف پر نمود در صورت پر نبودن سازه اجاره گرفته خواهد شد .
انواع بیلبورد
بیلبوردهای سه بعدی
این بیلبوردها از پرسپکتیو های مجازی استفاده میکند ، قابلیت انعطاف پذیری بسیار دارند اما صرف نظر از هزینه بسیار زیاد فضای مناسب نیز نیاز دارند به همین دلیل در تمام فضاها کاربرد ندارند .
بیلبودرهای حجمی
این بیلبوردها از تلفیق کلیه روشهای قبل به اضافه احجام واقعی به صورت مجسمه گونه که گاهی اوقات حتی با تحرک هستند تهیه میشوند البته از این بیلبوردها هنوز در کشور ما باب نشده است .
بیلبوردهای فرمیک
اینگونه بیلبوردها دقیقاً مانند بیلبوردهای سالم هستند یا با دست اجرا میشوند و یا با پرینتورهای بزگر از طرح پرینت گرفته میشود و نصب میگردد . فقط تفاوت در این است که پایه این بیلبوردها هر یک فرم خاصی است و به صورت ساده نیستند که اغلب بصورت بیضی شکل در مشهد اجرا میشود .
عوامل موثر در اجرا بیلبورد
قطع تابلو : قطع تابلو در ارائه پیام و چگونگی ارائه نقش مهمی
دارد و بستگی به محلی دارد که تابلو در آن نصب می شود . تابلوهای تبلیغاتی در همه جا نصب می شوند در میادین ، بزرگراه ها ،پیاده روها فرودگاهها ، مترو ،زیرگذر و … پس طبیعی است که هر یک از این موارد قطع خاصی را می طلبد .
سادگی : در یک آگهی تبلیغاتی تا جای ممکن باید از سادگی تبعیت شود و تا حد امکان از شلوغی پرهیز کرد . چرا که شلوغ بودن یک آگهی تبلیغاتی از فاصله دور باعث عدم رسانایی بموقع و کافی بیننده می شود . مخصوصاً در مناطقی از شهر که رفت و آمد زیاد است و ترافیک بالا دارد زیرا تا هنگامیکه بیننده بخواهد مفهوم کار را درک کند از آن مکان عبور کرده و پیام را نمی گیرد
زمان : زمان در رساندن پیام نقش فوق العاده ای دارد و در آگهی های تجاری زمان خیلی کم در نظر گرفته می شود . در مقابل کسر زمان رنگ وارد عمل شد و جبران کمبود زمان را می کند . در واقع یک طرح باید در نظر داشته باشد که پیام را در حداقل زمان به بیننده انتقال نماید .
رنگ : به دلیل بزرگ بودن قطع کار سطح کار هرچه بیشتر باشد در رساندن و درک بهتر پیام نقش بسزایی دارد . همچنین نوع رنگ نیز باید مورد توجه باشد این را در نظر داشته باشید که هر رنگ از لحاظ روانی عکس العمل متفاوتی دارد و اگر در موقع مناسب از رنگ مناسب نیز استفاده شود تاثیر کار بسیار بالا خواهد بود
مقیاس : اندازه شکلها و عناوین یک تابلو با هم هماهنگ باشند این هماهنگی را مقیاس میگویند . هر نوشته و شکلی برای قطع همان تابلویی که برایش در نظر گرفته اند مناسب است و ممکن است همان عناوین برای تابلویی با قطع دیگر مناسب نباشد ، پس باید در طراحی تابلوهای پیام رساندن مقیاسها را در نظر داشت
موقعیت مکانی : موقعیت مکانی بسیار مورد اهمیت است . یک تابلو باید با افرادی که آن را می بینند تناسب و هماهنگی داشته باشد . مردم تابلو را به عنوان بخشی از محیط اطراف مشاهده می کنند . مگر آنکه اطلاعات ضروری در خود داشته باشد و این بر عهده طراح است که بفهمد طرح تا چه اندازه توانسته است در رقابت با محیط موفق بوده تا توجه همان را جلب کند و خوانده شود یک تابلو باید طوری قرار بگیرد که در دامنه دیده بیننده باشد. دامنه دید معمولا بصورت افقی ۶۰ درجه و عمودی ۳۰ درجه است که خارج از این محدوده محو دیده می شود
هماهنگی با محیط و ارتباط با معماری : در طراحی یک تابلوی تبلیغاتی باید توجه داشت تا طوری طراحی شود که عدم زیبایی آن موجب لطمه زدن با فضای شهر نشود . در واقع یک تابلو باید از لحاظ زیبایی با محیط هماهنگی داشته باشد. بعبارتی دیگر ،تابلو مکمل فضای شهر و معماری شهری می باشد . نکته دیگری که مورد توجه است این است که تابلو در نقطه ای از شهر قرار بگیرد که چشمگیر باشد و باعث توقف چشم روی آن شود .
قرار گرفتن تابلو در محیطی مناسب باعث می شود که پیام به نحو گیرایی منتقل شود . پس زمینه نیز در ارائه طرح نقش بسزایی دارد . پس زمینه می تواند محیط شهری – روستایی – فضای داخلی یا خارجی بنایی و … باشد و طراح باید عواملی چون فضا ، نور و حرکت را در نظر بگیرد
فصول سال : تغییر فصول سال با تغییرات رنگی همراه است و از آنجا که طرح گرافیکی در چرخه طبیعت قرار داد ،طراح باید برای رعایت تناسب و تغییر رنگهای فصل تدابیری بیندیشد و نوع تبلیغات قرار گرفته در خیابانها نیز در فصول سال نیز تغییر می کند مثلادر فصل زمستان هیچ گاه تبلیغ یک کولر گازی در خیابان ها دیده نمی شود . و همچنین در تابستان نیز تبلیغ بخاری دیده نمی شود
حرکت : حرکت و جهت دید بیننده از دیگر عواملی است که حتما باید در نظر گرفته شود و گاه می توان از این عامل برای جذابیت های بصری استفاده کرد . در جایی که سرعت زیاد است باید شکل طرح و حروف را مد نظر داشت که کادر افقی کشیده برای جاهایی با سرعت بالا مناسب است
مردم پسند بودن : طراح باید همیشه در نظر داشته که کارش دارای ویژگی مردمی بوده و با فرهنگ مردم جامعه هماهنگی داشته باشد . استفاده از سمبلهایی که در جامعه برای عموم شناخته شده است در تاثیر گذاری پیامی که مورد نظر است بسیار مفید می باشد . همچنین شناخت سمبلهای رنگی برای طراح امری ضروری است . زیرا در هر جامعه ای رنگ را براساس موضوعات سمبل قرار می دهند مثال در فرهنگ ما ،رنگ قرمز نشانه شهادت و شهادت طلبی است.
جنبه های گرافیک محیطی بیلبورد
یک گرافیک محیطی می تواند جنبه های مختلفی داشته باشد .
- جنبه اطلاع رسانی و یا حالت تاکید و یا هشدار نسبت به موضوعی داشته باشد
- جنبه فرهنگی داشته باشد . مانند تبلیغات شهری در مورد تئاتر و سینما و غیره
- جنبه آموزشی داشته باشد .
- جنبه تبلیغاتی داشته باشد
- جنبه اجتماعی داشته باشد . مانند تبلیغات بر علیه مصرف سیگار در سطح شهر
- جنبه زیبایی و هنری و صرفاً زیباسازی محیط را داشته باشد. تعادل ، تناسب و تاکید و تداوم وحدت و تنوع اصول یک سازمان بندی درست هستند رنگ ، نور ،شکل ،خط ، نقطه ،سطح ،بافت و فضا به کمک آنها میایند تا اثری مطلوب و زیبا پدید آید .
بیلبورد و پوستر
اگر شما به اختلاف بین بیلبورد و پوستر اطلاعاتی واقف باشید متوجه خواهید شد که در بیلبورد به منظور تنوع ،هیچ نوع حروف ماشینی وجود ندارد . این نقش و اساس بیلبورد است . به طور معمول در ، بیلبورد شعار در بالای متن قرار می گیرد و تعداد کلمات آن از ۹ کلمه تجاوز نمی نماید .
چون قریب به اتفاق بیلبوردها در جامع ها و بزرگراه ها نصب میشوند . انتقال پیام آن باید سریع باشد تا عابرانی که با ماشین تردد میکند در زمان بسیار کوتاهی پیام را درک کنند. در بیلبورد تنوع حروف میتواند وجود داشته باشد اما هنگامیبه کار می رود که گویی خاص از فرآورده های معرفی شده در بیلبورد موجود باشد که میتواند با حروف بیلبورد ترکیب شود البته آن هم جهت تاکید و تاثیر بیشتر است . بیلبوردها در جاهایی نظیر ایستگاه راه آهن بر روی اتوبوس ها ، در محوطه پیاده روها و پیاده روهای زیر زمینی در ردیفهای چند تایی در محل ازدحام جمعیت نصب میشوند . موقعیت های تکراری مزبور فرصتی جهت پیش برد ایده هایی است که اغلب از راه یک بذله گویی نزدیک به مقصود به عابرین در حال انتظار و استراحت انتقال می یابد . همچنین شعار را با تبلیغات معمولی میتوان انتقال داد و تیتر بالایی را با یکی از صورت های متن ترکیب نمود تا کار ایده آل گردد .
اما پوستر بیشتر از بیلبورد به اطلاع رسانی می پردازد . سرویس های عمومی ،بهداشت ، اطلاعیه تئاتر و فیلم و عرصه هایی از کاربرد پوستر هستند . بیشتر از بیلبورد در خانه و فضاهای داخلی که مردم فرصتی برای خواندن دارند حضور پیدا میکند .
پوستر ،اطلاعاتی مختصر و کامل به خواننده میدهد و این به طراح حروف فرصت میده که حوزه ای وسیع تر برای خلاقیت داشته باشد . در پوستر نیز خطوط راهنمای ویژه ای همانند سایر کارهای گرافیکی جهت لی آوت وجود دارد .
بیلبورد و طراحی بیلبورد
بیلبورد خبر میدهد، آگاه میکند، کالا را میفروشد، مردم را به شرکت در مسائل سیاسی،اجتماعی و … ترغیب میکند؛ و …
در بسیاری از کشورها، تختههای آگهی به مردم کمک میکنند تا جایی برای غذا خوردن، خوابیدن یا تهیه بنزین پیدا کنند، به خصوص در جایی مانند آمریکا، با بزرگراههای متعدد و مسافتهای طولانی و خالی از سکنه بین شهری، وجود چنین تابلوهایی برای مسافرین غریب و خسته، نعمتی است. از طرفی تابلوهای آگهی، به بسیاری از شرکتها و دارندگان صنایع مختلف کمک میکنند و وجود این تابلوهای بزرگ، برای شرکتها و تجارتهای نوپایی که قادر به پرداخت هزینهٔ تبلیغات تلویزیونی نیستند، بسیار مفید بوده است. در مقایسه با قیمت تبلیغات تلویزیونی و رادیویی و کم نتیجه بودن تبلیغات در داخل مجلات و روزنامهها، بیلبورد، میتواند با هزینه کمتر، بیشترین تعداد مخاطب را داشته باشد.
تابلوهای آگهیدهنده چند نوعند: یکی آنهایی که در مکانهای بزرگ مثل بزرگراهها نصب میشوند که عمدتاً مستطیلی هستند. دوم آنهایی که در پیادهروها نصب میشوند که چون فضای کمتری وجود دارد قطعشان عمودی است و سوم تابلوهایی که در راهروها یا آسانسورها و… نصب شده است. باید توجه داشت که قطع کار در نوع طراحی میتواند اثر داشته باشد. مثلاً در تابلوهای بزرگ که به آنها بیلبورد هم میگویند احتیاج نیست که حتماً رنگهایی با کنتراست (تضاد) زیاد داشته باشیم. نکته دیگر این است که ما در میادین یا پارکها تابلوهایی میبینیم که خیلی حساب شده هم هستند ولی متاسفانه استفادهٔ نادرست از قطعهای متفاوت و هم استفاده از داربستهایی نامناسبتر باعث سردرگمی بیننده و از بین رفتن سلامت بصری آنها میشوند. نکتهٔ بعدی این است که رساندن پیام در زمان کم، ارزش زیادی دارد. بخاطر همین موضوع نباید در پوسترها و تابلوهای تبلیغاتی از عناصر تصویری زیادی استفاده کرد، مخصوصا در بزرگراهها و مکانهای شلوغ، چون کسی که سوار ماشین است تا بیاید مفهوم تابلو را در آن شلوغی درک کند، عبور کرده و رفته است..
بیلبورد خلاقانه
بیلبوردها آثار میرایی هستند اما پاره ای از آنها در عین گذرا بودن نیز ماندنی اند . بیلبورد نخستین هنر پاپ و نخستین فرم هنری بود که به چیزهای زندگی عادی به شیوه خاص خودش یعنی بی پروایی محض و پیش پا افتادگی محض پرداخت . بیلبورد هنری برونگر است . در هنگام طراحی یک بیلبورد باید در مرحله اول موارد استفاده آن مورد نظر قرار گیرد . امروزه اکثر ارتباطات روزمره وابسته به تبلیغات است ، تبلیغاتی همگانی و موثر در زندگی ، تبلیغاتی برای به جریان افتادن و پیشرفت ارتباطات ، عرصه خدمات و کالاها و … ، تبلیغاتی برای فراخوانی ، هشدار دادن ، باز داشتن ، تشویق و ترویج کردن ، … و مؤثرترین ابزار تبلیغاتی که می تواند جوابگوی تمامی این مسائل شود بیلبورد است ، که در دید همگان عرضه می شود و به دلیل قابلیت و گنجایش موارد بیشتری که در مورد موضوع دارد بیشتر مورد استفاده قرار می گیرد . محل نصب بیلبورد ، جنس بیلبورد ، چگونگی انجام مراحل تکنیکی و چاپ بیلبورد ، وسایل نصبی بیلبورد و … از مجموعه عواملی است که در این پژوهش به آنها می پردازیم .
تبلیغات محیطی تبلیغاتی است که در محیط عمومی عرضه می شود و بسترها و ابزارهای تبلیغاتی خاص خود را دارد. تبلیغاتی که در بنرها، بیلبوردها، بدنه اتوبوسها و… دیده میشود. این ابزارها و بسترها هر یک کارکرد خاص خود را دارد و با توجه به مکان مورد نظر مورد استفاده قرار می گیرد.
در تعریف تبلیغات می گوییم: “تبلیغ مؤثر آن است که بر روی ذهن شما و نه چشم شما تأثیر بگذارد و به گونه ای باشد که پیام انتقالی در ذهن شما حک شود”. مثلا اگر فیلمی را با عنوان تبلیغات محیطی تبلیغ میشود بتوان با دیدن تبلیغ، نوع فیلم را تشخیص داد.
مخاطب به این درک برسد که
۱. این فیلم از چه محتوا و مفهومی برخوردار است؟
۲. فیلم در رده چه نوع فیلم هایی و با چه محتوایی قرار میگیرد؟
۳. نوع فیلم تراژدی، کمدی یا حماسی است؟
طراحی تبلیغات محیطی سه مرحله را شامل میشود. نخست باید گرافیک و طرح به خوبی است. گرافیک باید به گونه « خوب دیده شدن » دیده شود. آنچه در این مرحله اهمیت دارد ای طراحی شود که دیده شود. برای این کار ترفندهای گرافیکی باید در آن به کار رود که شما آن را ببینید. مرحله بعد انتقال پیام است.
مرحله سوم، باید اندیشه نهفته در اثر به خوبیدرک شود. چنانچه گفتم؛ تبلیغات محیطی به هدف و اندیشه بازمیگردد و اینکه اندیشه نهفته در اثر، بر مغز و ذهن شما تأثیر بگذارد.
واژه تبلیغات مربوط به بازاریابانی است که با ارتباطات و سرمایه خود با رویکرد تجاری و اقتصادی چنین فعالیت هایی را خصوصا به عنوان امری رایج در جامعه انجام میدهند. البته پروپاگاندا نوع دیگری از تبلیغات است که در اختیار منافع قدرت و دولتمردان است و در پروپاگاندا و تبلیغات تجاری نهایتاً دولتها و کمپانیهای تبلیغاتی تصمیم گیرنده هستند؛ نباید فراموش کرد که گرافیک محیطی جنبه زیبایی شناسانه دارد و به هیچ وجه در آن جنبه تبلیغاتی مدنظر نیست. در تبلیغات سعی بر آن است که در ابتدا کالایی را به مخاطب نشان دهیم و نهایتاً آن را به فروش برسانیم. این فروش میتواند سیاسی، تجاری، اجتماعی و فرهنگی باشد. برای تأثیرگذاری باید در طراحی تبلیغاتی از کاراکترهایی که مخاطب با آن احساس نزدیکی میکند استفاده شود. این کاراکترها اگر برخاسته از جامعه، فرهنگ و تمدن مخاطبان باشد بسیار بهتر عمل میکند. به همین دلیل در تبلیغات محیطی سعی میشود به کاراکترهای بومی آن منطقه توجه شود. از یک سو صاحبان سرمایه، قدرت تأمین منابع و مدیریت این تبلیغات را بر عهده میگیرند و از سوی دیگر کارکرد تبلیغات این است که بر سلایق واندیشه های افراد تأثیر بگذارد. این تبلیغات میتواند اندیشهای را تخریب کند یا آن را ارتقاء بخشد. عدم سازماندهی مناسب میتواند آلودگی های بصری بسیاری را در جامعه ایجاد و به رشد نابهنجاری ها منجر شود.
در هنگام طراحی یک بیلبورد باید در مرحله اول موارد استفاده آن مورد نظر قرار گیرد.
امروزه اکثر ارتباطات روزمره وابسته به تبلیغات است ، تبلیغاتی همگانی و موثر در زندگی ،تبلیغاتی برای به جریان افتادن و پیشرفت ارتباطات ، عرصه خدمات و کالاها و …، تبلیغاتی برای فراخوانی، هشداردادن، بازداشتن، تشویق و ترویج کردن،…و مؤثرترین ابزار تبلیغاتی که می تواند جوابگوی تمامی این مسائل شود بیلبورد است ، که در دید همگان عرضه می شود و به دلیل قابلیت و گنجایش موارد بیشتری که در مورد موضوع دارد بیشترمورد استفاده قرار می گیرد.
محل نصب بیلبورد ، جنس بیلبورد ، چگونگی انجام مراحل تکنیکی و چاپ بیلبورد ، وسایل نصبی بیلبورد و …ازمجموعه عواملی است که در این پژوهش به آنها می پردازیم.
هنر بیلبورد : در سه دهه آخر قرن نوزدهم میلادی ، بر اثر تحولات مصور سازی و پیوند نزدیکی که بین نقاشی و چاپ برقرار شده بود ، پدیده تاره یی موسوم به بیلبورد یا آفیش بوجود آمد . امروزه بیلبوردهای مصور با بهره گیری از حروف متنوع ، طراحی و نقاشی و عکاسی ، بمنزله نمونه های کاملا پیشرفته یی از هنر گرافیک نوین شناخته می شوند .
بیلبورد سازی ، شاخه ای از هنر گرافیک است ، ولی با سایر رشته های هنرهای تجسمی نیز پیوند متقابل دارد .
در واقع در تاریخ صد ساله بیلبورد سازی این هنر و سایر هنرهای تجسمی دارای تأثیرات متقابل و تبادل امکانات بوده اند . سرچشمه های بیلبورد را همچون مصور سازی ، در گذشته های دور می توان جستجو کرد . به یک معنا نقوش برجسته آشوری ، ایرانی و رومی نوعی بیلبورد بوده اند . زیرا رویدادهایی را به روایت تصویر ، توصیف می کردند . که در واقع تبلیغی برای دستگاه حاکم بود . بعلاوه در مصر و روم باستان ، ساختن آگهی های همگانی یا اعلامیه های دیواری معمول بوده است .
یکی از قدیمی ترین آگهی هایی که مکشوف شده ، پاپیروسی است که پاداش برای بازگرداندن یک برده فراری در مصر را اعلام می کرد . آگهی هایی نیز از قرون وسطی باقی مانده که روی پوست نوشته می شد ، حتی برخی از اینها داری تصویر نیز بوده اند . آگهی همگانی چاپی از اواخر قرن پانزدهم میلادی ظاهر شد . از قرن شانزدهم به بعد نمونه هایی از آگهی های چاپی چون اعلامیه های دولتی و …. که اکثرا متشکل از حروف چاپی بودند ، رایج گشت اما فن چاپ می بایستی مراحل پیشرفته تری را طی کند تا امکان پیدایش بیلبورد مصور رنگی فراهم گردد . البته چاپ رنگی و گسترش آن به تنهایی هنر بیلبورد سازی مؤثر نبود ، بلکه زندگی در شهرهای بزرگ و صنعتی ، و نوع جدیدی از ارتباطات همگانی که به همراه خود آورد ، عامل اصلی نبود .
آگهی های نمایش اولین نمونه های آگهی دیواری بودند که ضمن تحول ، اصول و قواعد بیلبورد سازی را پی ریزی کردند . در اوایل قرن نوزدهم در برخی کشورهای اروپایی ، بخصوص در انگلستان ، بر تعداد تماشاخانه ها افزوده شده بود ، و مردم از نمایش استقبال می کردند . در این زان به تماشاچیان قبض هایی می دادند که هم کارکرد بلیط را داشت و هم برنامه در آنها توضیح داده می شد . قبض ها ی مذکور با حروف چاپی معمول در مطبوعات چاپ می شدند ، ولی در صفحه آرایی آنها دقت زیاد مبذول می گردید .
بعدها با بزرگتر شدن ابعاد قبض ها ، آنها را بر دیوارها می چسباندند . بدین طریق « آگهی های نمایش » بمنصه ظهور رسید . در طرح و صفحه آرایی آگهی های مذبور مهارت های خاصی به کار می رفت تا تنوع و فراوانی مطلب ، حالت خشکی و یکنواختی بوجود نیاورد. به این منظور از انواع بسیار متنوع حروف چاپی که ابداع شده بود ، استفاده های مناسب می کردند و گاهی نیز تصویر کوچکی بر آن می افزودند . صفحه آرایی این نوع آگهی ها ، خاصه در هنر بیلبورد انگلستان ، به نحوی استمرار یافت و حتی امروزه هم اثرات خود را بر جای گذاشته است .
تدریجا ، آگهی های همگانی از آگهی های مربوط به تماشاخانه ها فراتر رفت و تبلیغات مغازه ها ، جراح ها ، وسایل حمل ونقل و مسافرت را در برگرفت . سرآمدن بیلبورد های مصور در غرب : اگر چه بیلبوردهای مصور اولیه نیز عمدتا در رابطه با نمایش های گوناگون بود ، ولی در عرصه های دیگری مانند تبلیغ کتاب ، که به خصوص در فرانسه رواج داشت ، بیلبورد سازی بسط پیدا کرد . یکی از نمونه های بیلبورد کتاب ، بیلبوردی است که ادوارد مانه برای کتاب گربه ها ساخته است . این بیلبورد و بیلبوردهای دیگر آن زمان فقط به رنگ سیاه چاپ می شدند و بیلبورد مصور رنگی با نام هنرمند فرانسوی ژول شره ، آغاز می شود و تحولات نخستین را طی می کند .
شره با نقاشان امپرسیونیست آشنایی داشت ، و در کار خود از رنگ های درخشان آثار آنان بهره فراوان برد . لیکن پیوند تصویرهای شره با هنر نقاشی ، حتی به دوران روکوکو بر می گردد . به هر حال ، او با استفاده از روش های چاپ روی چاپ ، حکاکی با نقطه کاری و قلم زنی روی فلز و …. ، به انواع قابل ملاحظه ای از رنگهای مختلف دست می یافت . با آنکه شره در طراحی به مهارت و قدرت تولوزلوترک نمی رسید . با بیلبوردهای خود ، حال و هوای زمانه خویش را آمیخته با خیال پردازی و به گونه ای نمادین نشان می داد . در حوزه هنر بیلبورد دهه آخر قرن نوزدهم آثار تولوزلوترک می درخشند . بیلبوردهای لوترک ، براساس قدرت او در طراحی و مهارتش در لیتوگرافی بنا گردید .
گرچه مجموعا بیش از ۳۰ بیلبورد از لوترک بر جای نماند . ولی همین تعداد کم نیز تأثیر بسزایی را در این هنر بر جای گذارد و برای بسیاری از هنرمندان راهگشا بود . لوترک سرزندگی و حرکت خط ها و قدرت طراحی را برای نمایش حساسیت های خویش نسبت به زندگی تصنعی و ناسالم پیرامون خود به کار گرفت . لوترک در بیلبوردهایش همانند نقاشیها و کارهای چاپی خود ، شیوه ساده ولی گویایی را بکار گرفت . خط برای او افزاری بود که بوسیله آن به راحتی می توانست حالات و حرکات آدم ها را به موجر ترین شکل بنمایاند .
او در بیلبوردها عمدتا از پیکرهای سایه گونه استفاده می نمود و عمدتا براشت های تصویری خود را از شخصیت های معروف نمایشی آن زمان می گرفت ، از اینرو بیلبوردهای وی نیز منجوی با نمایش مرتبط بود . همزمان با لوترک ، بیلبورد سازان دیگری در فانسه فعالیت می کردند که تحت تأثیر جریان « آرنو » بودند و همان قواعد مصور سازی کتب به شیوه مذکور را در بیلبوردها به کار می گرفتند . آلفوس موشاء اوژن گراسه ، درزمره این هنرمندان بودند که بیلبوردهای تزئینی و پرکاری را می ساختند.
از طرف دیگر ، هنرمندانی در فارنسه و انگلستان دنباله رو ، لوترک شدند و شیوه کار او را مورد تقلید قرار دادند ، از جمله بگرستاف ها – دو هنرمند انگلیسی که با این نام امضا می کردند – الکساندر استین لن و دادلی هاردی . از همان اوایل پیدایش بیلبورد مصور ، تبلیغ کالاها به قلمروی آن راه یافته بود ، لیکن در قرن بیستم شاخه عمده یی از بیلبورد سازی به تبلیغات تجاری اختصاص یافت . شیر پاستوریزه ، نوشابه ، سیگار ، کفش و لباس ، اتومبیل ، ماشین تحریر ، لوازم الکتریکی و … ، موضوع غالب بیلبوردها را تشکیل دادند . نکته قابل توجه آنکه ، نه تنها دستاوردهای هنر بیلبورد ، بلکه اصولا دستاوردهای نوین هنرهای تجسمی ، شیوه های رایج هر دوره بر بیلبوردهای تجاری همان دوره اثر می گذارند . از دهه اول قرن بیستم تدریجا بیلبورد سازان حرفه ای از نقاشان حرفه ای جدا شوند و این زمانی بود که به مرور هنر گرافیک نوین ، استقلال خود را به دست می آورد . البته پس از این گاهی نقاشان با شیوه های خاص خود ، در قلمروی هنر بیلبورد طبع می آزمودند .
ولی بیلبوردهای آنان در میان مجموعه آثارشان جنبه فرعی و استثنایی داشت ، و نیز غالبا به نحوی با حرفه شان مربوط می گردید . مثلا بیلبوردهایی که نقاشان برای نمایشگاه آثار خود می ساختند . گرایش های متنوع در جهان : در دهه دوم قرن بیستم به بعد ، هنر بیلبورد در سراسر اروپایی غربی و امریکا رایج گشت ، و سپس به اکثر نقاط جهان رسوخ کرد . هر چه روابط اقتصادی و سیاسی و فرهنگی بین دولتها و ملتهای جهان افزونتر شد ، هنر گرافیک نوین ، و در رأس آن هنر بیلبورد ، مرزهای ملی را بیشتر شکافت و به سوی جهانی شدن حرکت کرد .
هنرمندان گرافیک بسیاری از کشورها کوشیده اند از ویژگی های هنر سرزمین خود مایه گرفته و به هنر بیلبورد خود هویت ملی بخشند . در زمان جنگ جهانی اول و پس از آن ، شاخه ای در هنر بیلبورد پدید آمد که می توان آن را بیلبورد سیاسی نامید . سرچشمه بیلبورد سیاسی بیش از هر چیز همان کاریکاتورهای سیاسی قرن نوزدهم بود که در مطبوعات منعکس می شد . اما در دوران جنگ جهانی اول گویی یکباره دولتهای غربی کارآیی تبلیغاتی بیلبورد را باز شناختند و آن را به خدمت گرفتند . مضمون عمده اولین بیلبوردهای سیاسی مشتمل بر میهن پرستی ، جلب افراد به خدمت سربازی ، تحقیر دشمن و غیره بود . البته بیلبوردهای سیاسی اولیه از لحاظ هنری چندان ارزشی نداشتند .
در بعضی نقاط بیلبورد سازی گروهی رواج یافت . از مهمترین گروه های بیلبورد سازان می توان به گروه « نوامبر » در آلمان ، گروه « رستا » در شوروی ، و نیز اخیرا به گروه های بیلبورد ساز « کوبایی » اشاره کرد . پس از جنگ جهانی دوم ، به موازات بیلبوردهای تجاری و سیاسی ، انواع متنوع بیلبوردهای اجتماعی و فرهنگی در غرب گرفت . علاوه بر این گرایش های متنوعی در هنر بیلبورد پدید آمد . در اکثر کشورهای آسیایی و آفریقایی و آمریکای لاتین نیز هنر بیلبورد اهمیت روز افزونی کسب کرده است . از طرف دیگر پس از جنگ جهانی دوم بر خلاف سالهای نخستین پیدایش بیلبورد تا حدودی از قدرت طراحی در این هنر کاسته شده است . علت را بایستی عمدتا در استفاده فراوان از عکاسی جستجو کرد . به خصوص این امر در بیلبوردهای تجاری بیشتر به چشم می خورد . بسیاری از تولید کنندگان اصرار دارند تا کالاهایشان همانطور که هست و یا حتی زیبا تر نمایان شود .
و این خواست ، بوسیله عکاسی بهتر بر آورده می شود ، تا بوسیله طراحی . اما از جانب دیگر کاربرد عکاسی امکانات تازه ای را از لحاظ فنی در بیلبورد ایجاد کرده است. در سال ۱۸۶۹ زمانیکه اولین بیلبورد های کرت ظاهر شدند در آن کارهای کوچک تبلیغاتی نمونه های جدید و تازه ای از طرح نمود پیدا کردند و پس از آن به صورت اساس تکنیک های بیلبورد در آمدند . این مسئله دلیل شد تا کرت اولین نامی باشد که در دنیای بیلبورد بر زبان می آمد . این بدان معنی نیست که طرحهای وی در زمره کارهای استاد کاران هنر قرار گیرد ولی با این وجود بیش از هزاران بیلبورد از کارهای او از جمله کارهای با شکوه هنری به حساب می آیند و برای بازنگری کارهای بزرگ دیواری اش نصب در کنار خیابانها را ارجع می دانست .
موفقیت مواد و مصالح در نشان دادن هنرهای ظریف و زیبا به وسیله بیلبوردها ، خیابانها را به عنوان یک نمایشگاه هنری به مردم شناساند. بیلبوردهای کرت دو چیز را به ارمغان آوردند یکی تکنیک های سنتی و دیگری تقدیر از هنر بر روی دیوارهای بزرگ . ولی عنصر اصلی و اساسی در کارهایش همان مردمی بودنشان است . از جمله برنامه های جاری در انگلستان و فرانسه سالیان متمادی استفاده از طرح به منظور زنده و پر جلوه شدن سیرکها و فضاهایی مانند آن بود . حالاتی که در بیلبوردهای کرت وجود داشت مثل شفافیت ، و روان بودن و فرار بودن ، شاید از بال پروانه هایی که در هنگام کار نزد خود نگه می داشت الهام گرفته باشد .
ته رنگهایی که به صورت لایه های حساس با کمترین خرده گیری رنگی به صورتی بسیار عالی در صفحه جای می گرفتند تأثیراتی را پدید آوردند که محصولات فرهنگی را به صورتی کاملا سنجیده ارائه می کرد . تأثیرات رشد یافته کرت بر روی هنرمندان جوانتر در بیلبوردها به صورت اختصار در ساختار و سادگی و صراحت بیان در آمد . کارهای او همواره در مراحل اولیه مسیری که در آنها قرار گرفته بودند باقی می ماندند . یک موضوع تزئینی در زندگی اجتماع تنها در جایی وجود داشت که بیلبورد ها ظاهر می شدند . عناصر کاریکاتوری غیر واقعی و هجو آمیز ، شکلهای تخت و خطوط تزئینی تماما توسط لوترک در بیلبوردهایش مستعمل بود .
همچنین طرح سیلوئت ( یکدست سیاه و سفید ) در کنار هم نیز بر خلاف نقاشیها و طرحهای دیگرش به کار می رفت . به طوری که این تکنیک ساده نگاری توسط بسیاری از نقاشان در اوایل قرن بیستم مرسوم شد . در هر صورت بیلبوردهای لوترک به صورتی بسیار گسترده نشانگر موفقیتهای کرت بودند . آنها زمانی که فقط به صورت فرم نمایش داده می شدند هنر گذشته را تداعی می کردند . چنین به نظر می رسید که لوترک عناصر سنتی کارهای کرت را حذف کرده و خلا آنها را با نقشهای قابل تکرار و به صورتی اغراق آمیز پر می کرد . طرحهای او بیلبورد را از چهار چوبهای سنتی نقاشی و تصویر سازی کتاب فراتر می برد . دیگر هنرمندی که بیلبوردهایش سیر تحولاتی را از ناتورالیسم به داستان گرایی یا روزنامه نگاری توصیفی ایجاد کرد ، توفیل الکساندر ستنیلن سوییسی بود که مسافرت او به پاریس با به دنیا آمدن پیکاسو مصادف شد .
ستنیلن و لوترک در پی اکتشاف سیر هنرهای بصری بودند . برخی از بیلبوردهای ستنیلن موضوعات اجتماعی را هدف قرار می دادند . نظری به هنر طراحی بیلبورد در ایران : آن سیری را که هنر بیلبورد در غرب طی کرد تا اشکال مختلف خود را در زمینه های تجاری ، سیاسی ، فرهنگی و غیره بدست آورد ، در ایران نمی بینیم . زیرا همانطور که چاپ و مطبوعات تقریبا یکباره در ایران رواج یافت ، بهمان گونه نیز اشکال مختلف بیلبورد بی آنکه سیر تکوینی خاصی را پیموده باشند ، ظاهر شدند و برای مقاصد مختلف مورد استفاده قرار گرفتند .
اگر بخواهیم سابفه ای برای بیلبورد چاپی در ایران بیابیم ، بایستی در اینجا هم به آگهی های همگانی اشاره کنیم . منظور اطلاعیه های چاپی دولتی و غیر دولتی است که در معابر و مجامع عمومی نصب می شد ، و پیامی را در معرض دید عموم قرار داد : مثل اطلاعیه های مربوط به نظام وظیفه و غیره . این نوع آگهی ها غالبا عاری از عناصر بصری جالب بودند ، و صرفا مطالب مفصلی را با حروف یکنواخت ارائه می دادند . نخستین بیلبوردهای مصور هم از لحاظ هنری ارزش چندانی نداشتند . بعلاوه محدودیت فن چاپ در آن زمان بر رشد بیلبورد سازی تأثیر منفی می گذارد . در اوایل بیلبوردهای سیاسی و فرهنگی عمدتا از جانب دستگاه های دولتی چاپ و منتشر می شد و غالبا جنبه رسمی و تبلیغاتی آنها بر جنبه هنریشان رحجان داشت .
در آن زمان هنوز بیلبورد سازان حرفه ای بوجود نیامده بودند و نقاشان در جنب کار خود به طراحی بیلبورد نیز می پرداختند . از این رو در بیلبورد ها گرایشهای « نقاشانه » بسیار مشهود بود و تدریجا از میان همین نقاشان ، کسانی به سوی هنر گرافیک جلب شدند ، که مرزهای بین هنر نقاشی و گرافیک را شناختند ، و ویژگیهای هنر بیلبورد را دریافتند . کوشش های اینان و فارغ التحصیلان جدید مدارس هنری داخلی و خارجی بود که قلمروی هنر بیلبورد در ایران را وسیعتر کرد و به آن تنوع بخشید . از سوی دیگر توسعه تبلیغات برای کالاها و موسسات تولیدی و خدماتی و غیره ، موجب رواج بیلبوردهای تجاری گردید .
به موازات بیلبوردهای تجاری ، بیلبوردهای جلب سیاحان و بیلبوردهای فرهنگی و هنری نیز باب شد . اکنون تنها دستگاه های دولتی نبودند که به بیلبوردهای سفارش کار می دادند ، بلکه موسسات خصوصی نیز ضمن آشنا شدن با کار کرد اجتماعی این هنر آنرا برای مقاصد بازاریابی و تبلیغات به کار می گرفتند . بدین منوال بیلبورد سازی گسترش می یافت اما بیلبورد ساز ناچار بود قیود بسیاری را نه فقط از لحاظ ممنوعیت های سیاسی ، بلکه از لحاظ سلیقه مشتریان بپذیرد .
به طور کلی در رژیم گذشته مانند سایر هنرها ، هنر بیلبورد نیز نتوانست واقعا در جهت اعتلای فرهنگی جامعه و ارتقاء سطح آگاهی مردم خدمت کند . زیرا بخش عمده نیازهایی که بیلبورد می بایستی به آنها پاسخ گوید نیازهای ناشی از اشاعه مصرف کنندگی اقتصادی و فرهنگی بود . این امر از یک و به نفوذ شکل و محتوای هنر بیلبورد غرب ایران دامن می زد ، و از سوی دیگر مردم را به انحراف اندیشه و ذوق می کشاند . اما با اینهمه ، ما به نمونه های حالبی از هنر بیلبورد ایرانی در سالهای گذشته برخورد می کنیم . این نمونه ها غالبا درحوزه بیلبوردهای فرهنگی قرار می گیرند و مربوط به فیلمها ، نمایشها ، کتابها و غیره هستند .
توفیق هنری این بیلبوردها بیشتر از آن رو است که هنرمند بیلبورد ساز ، فارغ از تحمیل نظریات سفارش دهنده ، می تواند فکر و سلیقه و فن خود را بهتر ارائه دهد . در جریان انقلاب اسلامی و پس از آن بیلبورد به ناگهان قیدهای گذشته را شکست ، و در ابعاد بی سابقه ای ، خود را درجامعه مطرح کرد . در این سالها به مناسبت های مختلف ، دیوارهای شهرها از بیلبوردهای متنوع پوشیده می شوند و با خود پیامهای مذهبی و سیاسی و فرهنگی را می گسترانند . خصلت همه گیر شدن بیلبورد ، طبیعتا ملازم با رشد جنبه های هنری آن نیست . از این روست که درمیان بی شمار بیلبوردهای امروزی ، نمونه های ارزنده هنری هنوز اندک هستند . سازندگان این بیلبوردها دستاوردهای فنی و هنری سالهای گذشته را به نحو شایسته ای به خدمت گرفته اند تا محتوای جامعه امروز را بیان کند .
ویژگیهای یک بیلبورد متناسب : با توجه به پیشرفت روز افزون و سریع ارتباطات که از نزدیکی کشورها و لزوم پیوستگی و تازگی اطلاعات بوجود می آید .
برای درست کردن یک بیلبورد از لحاظ گرافیکی به ۳ نکته باید توجه کرد :
- سرعت انتقال پیام
- کیفیت انتقال پیام
- در برداشتن فرهنگ و هویت ملی و انسانی پیام
امروزه بشر به دنبال زبان بین المللی برای ارتباط بین انسان ها می باشد . اگر این خصوصیات توسط ابزار مناسب گرافیک به کار گرفته شود دارای نتایج مثبت و درخشانی خواهد بود . بیلبورد یکی از هنرهای تجسمی است . باز هم از مسائل گرافیکی که در هنر بیلبورد باید درنظر گرفته شود درک صحیحی آن توسط بی سواد یا کم سواد ، که در طراحی آن باید در نظر گرفته شود .
و یا دارای قدرت جذب باشد و از نظر روانی متناسب با موضوع باشد تأثیر روانی رنگ و نوشته به درستی در آن رعایت شود . در واقع می توان گفت که بیلبورد یا آفیش یا پلاکات یک تصویر مفهومی است . امروزه بیلبوردهای مصور با بهره گیری از حروف شروع طراحی و نقاشی و عکاسی به منزله نمونه های کامل پیشرفته ازهنر گرافیک نوین شناخته می شوند . می توان گفت هنر بیلبورد سازی شاخه هایی از هنر گرافیک است ولی با سایر رشته های هنرهای تجسمی نیز پیوند متقابل دارد .
این بیلبوردها به تنهایی می توانند نیازمندیهای شخصی خود را رفع کنند و از اتلاف وقت خویش به اندازه جلوگیری نمایند . باید میدان دید و زاویه ای بیلبورد در آن مکان نصب می شود با دید انسان و زاویه حرکت او متناسب باشد و باید این را نیز توجه داشت در مناطقی که این بیلبوردها نصب می شوند اگر متناسب نباشد کمتر دیده می شوند که این به عوامل زیر بستگی دارد :
آیا نوشته ها یا تصاویر با زاویه تند در یک مسیر هستند ؟
آیا نوشته ها یا تصاویر خارج از دید معمولی قرار دارند ؟
آیا فاصله دید انسان نسبت به بیلبورد متناسب است ؟
اگر بیلبورد در جایی قرار دارد که توسط کسی که سوار بر وسیله نقلیه است و یا کسی که در پیاده رو است ، دیده می شود . مهمترین عاملی که در طراحی بیلبورد باید در نظر گرفته شود این است که بیننده با یک نگاه موضوعی را درک کرده مثلا اگر در مورد نمایشگاه کتاب است باید پیام را سریع دریافت کند و در ذهن خود حک کند . نکته قابل توجه این است که قبل از طراحی بیلبورد باید بدانیم رنگ نوشته و عکس در این بیلبورد باید چگونه باشد ویژگی آن موضوع را هنگام طراحی مد نظر داشته باشیم و متناسب با نوع موضوع آن را طراحی کنیم . برای اتود زدن در مورد طراحی بیلبورد طراح ابتدا باید بداند که برای چه موضوعی بیلبورد را می خواهد سپس دیده های خود را بر روی کاغذ ثبت می کند . ایده هر چقدر هم ساده و ابتدایی باشد طراح را برای اجرای نهایی هدایت می کند . موضوعی که می خواهد مورد طراحی قرار بگیرد باید بررسی شود . مثلا برای بیلبورد نمایشگاه کتاب باید چه عکسی ( در صورت استفاده از عکس ) چه فونتی برای نوشتن ، چه خطی و …. بکار برده شود .